РАЗВОЈНИ ФОНД НАСТАВЉА ПОВОЉНО КРЕДИТИРАЊЕ ПРИВРЕДЕ И ПОЉОПРИВРЕДЕ

У Развојном фонду АПВ и даље је отворено 8 кредитних линија које су намењене развоју привреде, пољопривреде и локалних самоуправа. Каматне стопе износе 1 или 2% за кориснике кредита који долазе са територије општина које спадају у трећу и четврту групу развијености, док камате могу бити 2 или 3% за кориснике који пословање обаваљају у општинама из прве и друге категорије развијености. 

За три кредитне линије намењене развоју пољопривреде влада веома велико интересовање. Имамо отворена два конкурса за дугорочно финансирање и један за краткорочно, то су конкурс за дугорочне кредите за пољопривреду, затим конкурс за дугорочне кредите за куповину пољопривредног земљишта и конкурс за краткорочне кредите за обртна средства у пољопривреди кажу у Развојном фонду.

Конкурс за дугорочне кредите за пољопривреду намењен је набавци пољопривредне механизације, набавци опреме за пољопривредну производњу, квалитетног приплодног материјала у сточарству, матичног јата, затим за набавку пчелињих друштава и кошница са пратећом опремом, набавку вишегодишњих засада воћа, винове лозе, мрежа са наслоном, система за наводњавање, ту такође спада и набавка опреме за повећање капацитета и осавремењавање линија за прераду производа, затим куповина, изградња, адаптација и опремање складишних капацитета – силоса, подних складишта и хладњача и на крају куповина, изградња и адаптација грађевинских објеката за сточарску производњу. Период мировања кредита, односно грејс период може бити од 12 до 24 месеца, док период отплате може бити до 5 година.
Када је конкурс за куповину пољопривредног земљишта у питању, грејс период износи 12 месеци, док је период отплате 6 година.

Средстава на располагању има сасвим довољно, а конкурсне линије су стално отворене.
Када је реч о развоју привреде, односно о кредитирању правних лица и предузетника такође су два конкурса намењена за дугорочно финансирање – за инвестициона улагања и трајна обртна средства и један за краткорочно финансирање обртних средстава. Највеће интересовање влада за конкурс за дугорочне кредите за инвестициона улагања због изузетно ниских каматних стопа и повољног периода мировања отплате, односно грејс периода. У овом случају грејс период може трајати 24 месеца, док укупан период отплате може трајати до 7 година. И за ову намену је опредељено довољно средстава, те привредници могу аплицирати за средства у било ком периоду године јер су конкурсне линије стално отворене.