УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА 2016. ГОДИНУ

         

         Дана 22.12.2015. године (уторак), у Великој сали Скупштине општине Житиште одржана је 34. седница Скупштине општине Житиште.

 

        На седници Скупштине општине Житиште одборници су разматрали неколико врло значајних одлука, а између осталих и најзначајнију Одлуку о буџету за 2016. годину.

 

            Планом Буџета за 2016. годину планирани су приходи и расходи у износу од 908.723.323,00 динара.

 

Одлуком о буџету Скупштине општине Житиште планиране су капиталне инвестиције, а као најзначајнија је изградња канализационе мреже у Житишту и изградња спортске хале у Банатском Карађорђеву (обе инвестиције око 260 милиона динара).

 

Такође, планирана су средства за реконструкцију и санацију домова културе, а буџетом ће бити подржана и два ИПА пројекта прекограничне сарадње са Републиком Румунијом, као и пројекат економског оснаживања жена у 2016. години (2 милиона динара).

 

            Заначајна средства (око 10% прихода) издвојена су за социјална давања грађанима, а у 2016. години поред финансирања месечних карата за ђаке средњих школа (око 30 милиона динара), успешних и талентованих ученика, добитника Вукових диплома, особа са инвалидитетом и сметњама у развоју и других Законом утврђених социјалних давања, обезбеђена су средства за бесплатну ужину ђака у основним школама из породица које користе новчану социјалну помоћ и накнаду укупних трошкова боравка у предшколским установама за треће дете (3,4 милиона динара), помоћ пензионерима (3 милиона динара) и помоћ студентима (3 милиона динара).

 

Сходно опредељеним средствима, одборници Скупштине општине Житиште на седници усвојили су Одлуку о додатним правима детета у области финансијске подршке породици са децом на територији општине Житиште (основ за бесплатну ужину и партиципацију) и Одлуку о финансијској помоћи пензионерима на територији општине Житиште (као основ за реализацију помоћи пензионерима у 2016. години).

 

На седници су усвојена и два важна стратешка документа и то: Програм развоја спорта општине Житиште 2016-2018. год. у ком су дефинисани будући правци развоја спорта у општини Житиште и Локални акциони план унапређења положаја Рома од 2015-2020. год. у општини Житиште као даљи корак у планирању и остваривању интереса Рома у Житишту.

 

Гласовима већине одборника именована је и Изборна комисија општине Житиште у сталном саставу као и секретар и заменик секретара.

 

Коначно, на седници су усвојене три Одлуке као предуслов за спровођење референдума за увођење самодоприноса у МЗ Равни Тополовац за период од 5 година, од 1.2.2016. до 31.1.2021. године.

 

Према Одлуци изјашњавање грађана биће одржано 9., 10., 16. и 17. јануара 2016. године.

 

Председник Скупштине општине Житиште Зоран Касаловић истиче да је ток саме седнице и расправа по свим тачкама дневног реда, а посебно о Буџету за 2016. годину протекла у аргументованој и демократској расправи одборника позиције и опозиције.

 

FotorCreated